Sunnuntai 29.5.2022 – Seksuaaliterapeutti Emma Hietanen

”Päädyn seksissä aina yksin oman pääni sisään”. Näin hyvä ystäväni kuvasi läsnäolon haastetta seksin aikana.

Läsnäolo yleensäkään ei ole aivan helppo juttu, se on ihmisen mielelle haastavaa. Seksuaaliterapeuttina olen monen kanssa keskustellut siitä, että myös seksin aikana se voi olla haastavaa, sillä mieli lähtee herkästi askartelemaan esimerkiksi erilaisten arjen asioiden pariin tai matkustamaan fantasiamaailmoihin. Ja tiedänhän sen itsekin, omasta kokemuksestani. Lienee ratkaisevaa kuitenkin se, kuinka palauttaa itsensä takaisin tähän hetkeen aistimaan keholla seksin tuomia tuntemuksia ja kuinka rauhoittaa mieli kohtaamiseen. Uskaltaako olla kaikkinensa yhteisesti jaetussa hetkessä läsnä olevasti?

Kirjoitan tämän tekstin lähinnä cis-miehen ja cis-naisen näkökulmasta, heidän kohtaamisestaan, sillä levollisuus omaan kirjoittamiseen tässä tekstissä syntyy siitä mistä itse tiedän, kokemuksista, joita itse olen läpi elänyt. Kaikissa meissä ihmisissä on olemassa feminiini ja maskuliini energia, ne ovat ihmisyyden eri puolia eivätkä ole riippuvaisia oman sukupuolen tai sukupuolettomuuden kokemuksesta. Joten toivon, että pysyt tekstin matkassa mukana, riippumatta siitä kuinka oman ainutlaatuisen seksuaalisen olemuksesi koet.

Ystäväni toiveesta pysähdyin syvällisemmin pohtimaan, kuinka tuoda läsnäoloa seksiin ja rakasteluun, ja mitä läsnäolo hetkessä voi tarkoittaa. Aihe on syvä ja mielenkiintoinen sekä moniulotteinen. Teksti on muhinut pitkään, synnytellyt itse itseään ja hiljalleen tullut läsnä olevaksi. Tekstin lopussa kokoan selkeästi muutaman asian, joilla mahdollisesti voit lisätä läsnäoloa rakasteluun ja joista seksuaaliterapeuttina olen monen asiakkaan kanssa keskustellut.

Läsnäolon haasteet ja tunteiden kohtaaminen

Läsnäolo seksissä on oman käsitykseni mukaan mm. sitä, että on itsen ja toisen äärellä tietoinen omasta kehostaan, rajoistaan, jaetusta hetkestä sekä sitä, että molempien energiat ovat mahdollisimman täydesti läsnä juuri siinä missä olemme. Läsnäolo edellyttää turvan kokemista ja luottamusta jaetussa hetkessä. Se edellyttää, että yhteys itseen ja sen myötä myös toiseen on olemassa. Läsnä oleva seksi ei oleta eikä odota vaan luottaa siihen, että jokainen ottaa vastuun omista tarpeistaan ja haluistaan, sekä kertoo niistä toiselle. Tällöin kuulluksi tulemisen kokemus on ensiarvoisen tärkeää.

Läsnäolon hetki voi syntyä lyhyessäkin kohtaamisessa ja sen kautta voi kokea syvän tyydytyksen ja laajalti ravitun olon, tai läsnäoloon voi tiputtautua rauhallisen ajan ja yhdessä tutkimisen kautta. Ajattelen, että läsnäolon myötä seksin ravitsevuus muuttuu syvemmäksi ja täydemmäksi, ja sen kautta myös tunnetasot tulevat tyydytetyksi. Läsnä olevasta seksistä syntyy rakastelua, sillä silloin siinä ovat myös energeettiset tasot läsnä.

Läsnä oleva ihminen kokee seksin, tuntee sen herättämät aistit eikä yritä suorittaa. Havainnointi, missä itse sekä toinen seksin aikana kulkee, on läsnäolon kautta herkemmin aistittavissa ja nähtävissä. Toisen nautinnon matkaa voi aistia esimerkiksi hengityksen ja kehon liikkeiden kautta. Läsnäolon kautta myös hyväksyntä itseä sekä toista kohtaan voi olla helpompaa.

Hengitys ja läsnäolo

Hengitys vie kohti läsnäoloa, sillä se tapahtuu nyt, ei menneessä eikä tulevassa. Hengitys on totta aina vain läsnä olevassa hetkessä. Hengitys voi myös nostattaa kaikenlaisia tunteita tietoisuuteen, nostaa asioita pintaan kehon kerroksista tunnettavaksi. Kysynkin, uskallatko antaa hengityksesi virrata vapaasti seksin ja rakastelun aikana?

 Läsnäolo on löydettävissä erilaisten tunteiden takaa, jotka hetkessä, jossa ihminen on paljaimmillaan voivat olla kivuliaita kohdattavia. Läsnä olevan seksin kautta saattaakin purkautua monenlaisia tunteita, jotka voivat myös ilmentyä monella eri tavalla, kuten esimerkiksi itkuna, nauruna tai erilaisina ääninä. Niitä voi tutkailla seksin aikana, hengittää ja antaa niille tilaa elää. Tunteiden analysointi ei ole tarpeen, hengittävyys on.

On kaunista, jos saa kulkea tunteiden läpi seksin aikana ja tuntea olevansa kannateltu ja hyväksytty kaikkinensa.

Läsnäolo seksiin syntyy omasta kehoyhteydestä sekä yhteydestä kumppaniin. Kehonkielen kuunteleminen tuo tähän hetkeen. Seksin aikana voikin harjoitella sitä, kuinka ilmaista tarpeitaan ja omaa nautintoaan liikkeillä, eleillä, äänellä ja kosketuksella. Läsnäolon kautta ihminen kuulee omia tarpeitaan helpommin sekä tunnistaa omat rajansa, tietää missä ne kulkevat. Läsnäolo lisää uskaltautumista tuntemaan seksin herättämät monet aistimaailmat sekä tuntemaan oman kehonsa kerroksellisuuden, katsomaan oman nautintonsa maisemia.

Tähän auttaa se, että tiputtautuu päästä, ajattelusta, kehoon aistimaan, kokemaan ja tuntemaan. Antaa keholle mahdollisuuden autenttiseen liikkeeseen rakastelun aikana.

Läsnäolo lisääntyy myös sillä, että hiljentyy kuulemaan ajatusten välissä ja niiden takana olevaa tilaa. Kulkee mielen tuolle puolen, sinne missä on hiljainen, rauhan maailma.

Naurun ja leikin voima

Leikki, ilo ja nauru ovat ihania väyliä, joiden avulla seksistä tippuu suorituskeskeisyys ja tilalle tulee keveyttä sekä läsnäoloa. Milloin olette viimeksi nauraneet yhdessä seksin aikana? Hetkessä on monta kohtaa, jotka voi ottaa huumorin kannalta, itse asiassa koko seksi on aikuisten leikkiä. Siihen kannattaa tietoisesti viedä leikin tunnelmaa mukana. Nauru vapauttaa energiaa sekä rentouttaa kehoa.

Feminiini, maskuliini

Läsnäolon kautta syntyy väylä myös energeettisen tilan laajenemiseen, syntyy tila, jossa liikkua ja nauttia. Tila, jossa energiat kietoutuvat kauniisti tanssien yhteistä tanssiaan. Nautinnot ja tuntemukset, orgasmin matka ja kipupisteet sekä haasteet ovat tukevasti kannateltuja läsnäolon kautta.

Vaikka meissä kaikissa elää molemmat, sekä feminiini että maskuliini, on niillä molemmilla omanlaisensa tehtävä ja laatu. Feminiini ja maskuliini liikkuvat ja ilmentävät itseään seksissä näkyvämmin läsnäolon kautta.

Maskuliini on laadultaan kannattelevaa ja suoraviivaisen kaltaista, joka oman voiman tiedostaessaan pitää sisällään myös feminiinistä pehmeyttä. Feminiini puolestaan on laadultaan virtaavaa, aaltoilevaa, liikkuvan rönsyilevää ja joka suuntaan laajenevaa.

Feminiini tahtoo tulla kannatelluksi, jolloin myös sen pehmeyden sisällä olevat väkevät voimat voivat astua näkyväksi. Feminiini on auetessaan kuin portti rajattomien mahdollisuuksien, syvästi parantavaan ja ravitsevaan maailmaan. Tuonne voi kulkea matkan rakastelun aikana, kun läsnäolo on olemassa sekä kauniin tukevasti kannattelevat maskuliinivoimat. Feminiini on parantavaa molemmille osapuolille.

Läsnä olevassa seksissä miehelle tärkeä viesti on: malttaminen ja hidastaminen.

Naiselle puolestaan: uskallus antautumiseen ja avautumiseen.

Tämä on usein esillä oleva teema seksuaaliterapeutin vastaanotolla. Yhdessä pohditaan, kuinka viedä kumppanille viestiä ajan antamisesta? Kuinka kertoa, että kuulisi ja tuntisi herkästi, missä halujen herääminen kulkee ja toisaalta, kuinka uskaltaisi antautua ja avautua? Mitä näiden toteutuminen edellyttää ja vaatii yksin ja yhteisesti?

Tärkein taito seksissä on puhuminen ja kuuleminen. Mitä minä haluan ja tarvitsen? Kommunikointi on myös väylä läsnä olevaan seksiin.

Suhteen seksuaalisuudessa on tärkeää ylläpitää hengittävyys, mahdollisuus muutokseen, kasvuun ja syventymiseen. Uteliaisuus seksuaalisuutta kohtaan auttaa havaitsemaan muutoksen tuomia uusia mahdollisuuksia. Niitä varmasti riittää tavalla tai toisella läpi koko ihmiselämän, niin yksin kuin yhdessäkin kohdattavaksi.

Vinkkejä läsnä olevaan seksiin:

Turvan ja luottamuksen olemassaolo/vahvistaminen

Hengittäminen

Silmien auki pitäminen, toisen katseen kohtaaminen

Leikki ja huumori

Vuorovaikutus kehon sekä puheen tasolla

Odotuksettomuus ja olettamattomuus

Laskeutuminen päästä kehoon kohti keholla tuntemista

Viiden eri aistin havainnointi hetkessä: kuulo, näkö, haju, tunto, maku

Tietoisesti tietoisuuden vieminen hetkeen

Lempeys ja armollisuus itseä sekä toista kohtaan

Toivon sinulle nautinnollisia ja läsnä olevia hetkiä arkeesi.