Keskiviikko 9.2.2022 – Seksuaaliterapeutti Emma Hietanen

Jos haluat rentouttaa ja avata vaginaasi, auttaa siihen kurkun avaus ja leuan rentoutus. Seksologian opettajani aina sanoo, että: ”paras tapa rentouttaa seksin aikana pimpsa on rentouttaa leuat.” Ja näin se on. Kun hampaat eivät ole seksin aikana yhteen puristuneena, rentojen leukojen ja kurkun kautta hengitys virtaa vapaammin. Rentous signaali kulkeutuu myös vagushermoon, joka kulkee mm. nielun ja kurkunpään alueella, aina lantioon ja sukuelimiin saakka, rentouttaen mieltä ja kehoa.

Anatominen samankaltaisuus kurkun ja vaginan välillä on ihmeellistä, kuten kuvasta tarkasteltuna näkyy. Itse ainakin löydän niistä yhdennäköisyyttä. Kiinnostavaa on myös se, että Ruotsin vallan ajalta olevissa vanhan kirjasuomen lähteissä sanaa emätin käytetään merkityksessä ruokatorvi, kurkku. Mainintoja sanojen alkuperistä on myös Suomen murteiden sanakirjassa.

Molemmat, sekä kurkku että vagina, ovat tärkeitä energian sisään- ja uloskäyntejä kehossamme. Niiden kautta kulkeutuu sekä poistuu. Reitit ravitsevat sekä puhdistavat. Molemmissa kanavissa on mahdollisuus myös nautinnon kokemiseen.

Oman äänen, totuuden ja itseilmaisun löytyessä (tähän uskaltautuessa) kurkku avautuu ja sitä myöten se vaikuttaa myös vaginan avautumiseen ja rentoutumiseen. Rentouta yhtä, niin rentoutat toistakin.

Äänen päästäminen seksin aikana on monelle naiselle haastavaa, siis muunkinlaisen äänen kuin ”uuuh” ja ”aaah.” Oma voimakkaampi ääni voi kuulostaa vieraalta ja jokseenkin oudolta. Äänen päästäminen avaa ja rentouttaa kurkun seutua ja ääni voi vapaasti kulkiessaan lähteä aivan lantionpohjasta saakka, jolloin se voi olla mitä erilaisempaa ja monimuotoisempaa. Mikä on sinun autenttinen äänesi, kun vaginasi ja kurkkusi on rakastelun aikana rento ja auki?

Itseilmaisuun ja kurkun avaamiseen liittyy myös seksipuhe: mitä haluan, tahdon, mitä tarvitsen, miltä minusta tuntuu seksin suhteen, mikä ei tunnu hyvältä, missä rajani kulkevat. Seksuaaliterapeuttina olen huomannut, sekä myös omasta kokemuksestani, että tämä osuus on usein se haastavin. Seksipuhe on vaikeaa, sillä pelkona on toisen loukkaaminen ja häpeä. Kannustan tähän silti, kannustan puhumaan avoimesti ja pehmeästi, jolloin voi yhdessä asioita tutkailla ja nauttia rennommasta seksistä. Muistutan, että seksipuheeseen ja seksiin heittäytyminen vaatii kuitenkin aina turvaa ja luottamusta.

Edelleenkin naisen seksuaalinen vapautuminen (ja mitä kaikkea tämä ikinä tarkoittaakaan) on arveluttavaa, sillä meidän kehomme ja solumme muistavat historian, niin oman naissukulinjan, kuin seksuaalisen naisen aseman maailmallisen historiankin kautta, sen kuinka siihen on suhtauduttu. Me edelleen kannamme äitimme, isoäitiemme, isoisoäitiemme jne. tunnemuistoa, kurkkuun kasautuneita sanomattomia sanoja, ja vaginaan jääneitä purkamattomia tunteita, sillä kehomme muistaa ohi sanojen.

Onneksi muistamme myös heidän totuutensa ja viisautensa, josta voimme tänä päivänä ammentaa omaan itseemme ja hiljalleen avata kehomme ja energiamme väyliä tullaksemme enemmän ja enemmän omaksi itseksemme. Tästä tilasta käsin voimme palvella ja parantaa naiseuden historiaa ja tulevaa sekä nauttia vapaammin hengittävästä tästä hetkestä.

Kuva: @luisaalexandre