Maanantai 15.11.2021 – Erityistason seksuaaliterapeutti Emma Hietanen

Tämän sanaparin yhdistäminen hätkähdyttää monia, sillä helposti saattaa nousta mielikuvia väkivaltaan liittyen. Näitä ei mielletä yhteenkuuluviksi.

Seksuaaliterapeuttina olen monen kanssa keskustellut aiheesta, siitä mitä nämä tarkoittavat, kuinka ilmenevät ja miten aggressiota voisi valjastaa käyttöön parisuhteessa, ihmissuhteissa ja seksissä myönteisellä ja rakentavalla tavalla. Siis kuinka käyttää myönteistä aggressiota?

Itsekin olen usein pysähtynyt tätä pohtimaan ja tunnustelemaan kuinka nämä näyttäytyvät omassa elämässäni, esimerkiksi oman parisuhteeni sisällä.

Varsinkin naisten aggressiota kohtaan ollaan ymmällään. Kuinka voisi naisen seksiin sisältyä aggressiota ja mitä se edes käytännön tasolla tarkoittaa? Toisaalta taas miehen aggressioon mielikuvissa usein helposti liitetään toisen satuttaminen. Suoraviivaisuuden kaltaisuus, kysymätön eteneminen. Myönteisestä aggressiosta puhuttaessa asia ei ole näin. Se ei tarkoita toisen satuttamista.

Me kaikki tarvitsemme aggressiota, myönteistä sellaista, jotta tulemme tietoisemmaksi omista rajoistamme, haluistamme, omasta itsestämme ja jotta seisoisimme vakaammin ja juurevammin omassa itsessämme. Silloin on turvallisempaa kohdata myös yhdessä.

Seksuaalinen voima on meissä jokaisessa, uniikilla tavalla ilmenevää elämänvoimaa, joka kannattelee läpi elämän. Jos seksuaalisuutta itsessään painaa alaspäin ja tukahduttaa niin, ettei seksuaalienergia ja sen voima pääse ilmentymään ja elämään jollain tavalla, siitä voi tulla haasteita. Pitkään tukahdutettu seksuaalisuus ja siihen liittyvä aggressio saattaa johtaa psyyken epätasapainoon sekä aiheuttaa kehossa kipuja, vaivoja ja yleensäkin hankaluutta elää omassa kehossaan. Vyöhyketerapeuttisesta näkökulmasta katsottuna ihmisen lantio muuttuu heikoksi, energiankulku on pysähtynyt ja omilla jaloilla seisominen on heikkoa, kuin olisi vailla jämäkkää tahtoa.

Tervettä, hyvää aggressiota tarvitaan, jotta asioita saadaan tehtyä. Saadaan otettua askel, astuttua eteenpäin oman tahtotilan kanssa. Jokaisessa seksiin ryhtymisen hetkessä tarvitsemme myönteistä aggressiota, jotta homma lähtee käyntiin. Tarvitsemme myönteistä aggressiota omien rajojen asettamisessa, Ei:n sanomisessa, tosin joskus myös Kyllä:n sanominen vaatii tahtotilan ponnistuksen mikä syntyy myönteisestä aggressiosta. Aggression sisälläkin voi olla herkkä ja aistiva juurevuuden ja vahvuuden rinnalla.

Kuinka elää myönteistä aggressiota seksissä? Voiko sitä näyttää, ilmentää elein, äänin, liikkein, haluin jne.? Kuinka soveliasta on näyttää suoraan oma voimakas seksuaalinen halu ja mikä määrä halua on hyväksyttävää? Nämä liittyvät yhteen, myönteisen aggression näyttämiseen.

Joskus aggressio liitettynä seksiin voi olla pelottavaa, sillä silloin vahvat voimat voivat olla läsnä. Itseen ja omaan voimaan kytkeytyneenä seksin aikana olo saattaa kulkea kaikkivoipaisuuden ja vahvuuden tunnelmissa, voi tuntea kuinka villieläin itsessään herää. Sen vapaaksi päästäminen, näkyväksi tuleminen, vaatii rohkeutta kohdata omaa myönteistä aggressiotaan. Uskallusta jakaa hetki toisen kanssa ja uskallusta asettua siihen, mitä on vapauttaa tilaa kaikenlaiselle itsensä ilmentämiselle, myös seksin aikana.

Myönteisen aggression ilmentämiseen vaikuttaa myös ylisukupolvisuus, se kuinka suvun ihmiset ovat tähän suhtautuneet, kuinka on uskallettu/pystytty elämään omaa seksuaalisuutta todeksi sekä se, onko suvun vaiheissa kenties tapahtunut jotain seksuaalista väkivallan tekoa. Keho nimittäin muistaa. Se muistaa tapahtumia, vaikka ne eivät olisi omia laisinkaan. Sängyssäsi siis on aina läsnä sekä suvun syvä historia, että yksilön tapa olla olemassa.

Sen sijaan että aggressiota yrittää työntää pois mielestä, tunteista ja kehosta voisi olla kiinnostavaa toivottaa se tervetulleeksi näkyville ja tehdä tuttavuutta.

Myönteisen aggression kohtaaminen voi seksin aikana kuljettaa meidät paikkoihin, joihin emme tavallisesti näe. Tuolloin pääsemme kohtaamaan itsessämme ja toisissamme mahdollisesti jotakin uutta ja kiinnostavaa, sillä aggressiokin kantaa mukanaan mahdollisuuden oivaltaa jotakin itsestään. Myönteisen aggression, oman voiman kautta voi kohdata viisautta itsensä sisällä ja sitä voi käyttää elämässä energiana, jonka avulla saa asioita ja unelmia liikkeelle, saa niihin kannattelevaa tuulta alle. Sen virrassa kulkee myös luovuuden energia sekä tyydyttävä ja ravitseva seksi.

Uskallatko sinä kohdata myönteistä aggressiota itsessäsi? Minun rohkeuteni vaihtelee. Harjoittelen.